Botime dhe Publikime mjekësore

Esophageal Leiomyoma

This lesion of the 1/3 proximal esophagus confirmed as leiomyoma from post-surgery histo-pathologic examination.
... lexoje të plotë >>

Esophageal candidiasis

Esophageal candidiasis due to HIV AIDS patient, a young woman 34-years old.
... lexoje të plotë >>


Kancei i Pankreasit

Kanceri pankreatik është tumor i pankreasit. Pankreasi është organ që ndodhet thelle në bark midis stomakut dhe shtyllës kurrizore. Pankreasi rrethohet nga mëlçia, zorra e holle dhe organe të tjera. Ai është i gjate rreth 15 cm dhe ka formën e bananes. Pjesa e gjerë e pankreasit është koka, pjesa e mesme trupi dhe pjesa më e holle bishti. ... lexoje të plotë >>
Melçia e dhjamosur (Hepatosteatosis, Steatohepatitis)

Melçia e dhjamosur eshte grumbullimi i yndyrnave ne qelizat e melçise. Gjithashtu ndryshe quhet hepatosteatoza ose steatoheoatitis. Per melçine eshte normale te permbaje disa yndyrna por kur sasia e tyre perben eshte me shume se 5-10% e peshes se saj, atehere melcia quhet e dhjamosur. ... lexoje të plotë >>
Hemorroidet

Termi hemorroide i referohet një situate në të cilën venat përreth anusit ose të pjesës së poshtme të rectumit janë të fryra dhe të skuqura. Hemorroidet mund të jene shkak i shtërzimeve për të defektuar. Faktorë të tjerë që luajnë rol në formimin e tyre janë: shtatzënia, plakja, konstipacioni (kapsllëku) kronik ose diarreja (barkqitja) kronike... lexoje të plotë >>
Refluksi Gastroezofageal tek fëmijet dhe adoleshentët

Refluksi gastroezofageal ndodh kur përmbajtjet e stomakut kthehen mbrapsht në ezofag gjatë ose pas ushqyerjes. Ezofagu është tubi i ushqimit që lidh gojën me stomakun. Muskujt rrethore në fund të ezofagut hapen dhe mbyllen për të lejuar ushqimin të kalojë në stomak. Këta muskuj rrethues luajnë rolin e valvulës në hyrje të stomakut... lexoje të plotë >>
Endoscopic Ustrasonographic - EUS

EKO-ja endoskopike është kombinim i ekos dhe endoskopisë për te marre imazhe dhe informacione për traktin tretës, organet dhe indet përreth tij. Endoskopia është një procedure ku një tub fleksibel me një mini-telekamera futet nga goja ose rektumi i pacientit për të parë nga brenda traktin tretës. ndërsa eko-ja përdor vale me frekuence të lart për të prodhuar imazhe të organeve dhe strukturave ... lexoje të plotë >>